Voedingsadvies

To eat light, to be light

Sinds vier jaar ben ik andere keuzes gaan maken in mijn voeding. Ik at altijd al vrij gezond, maar ja, wat is dat eigenlijk, gezond? Ik at nog dingen (of juist niet) vanuit een overtuiging, omdat ik dat in een boek of tijdschrift had gelezen, of omdat iemand mij had verteld dat het goed voor me zou zijn. Zo heb ik heel lang gedacht dat je niet teveel eieren mag eten (alleen in het weekend), omdat teveel eieren niet goed zou zijn. Ook ben ik een aantal jaren vegetariër geweest, niet eens omdat ik het zo zielig vond voor de dieren, maar omdat mijn zus dat was en ik dat wel interessant vond (en heel spiritueel). Ook at ik lange tijd bepaalde dingen niet, omdat je daar ‘dik van zou worden’ of omdat ze ‘teveel calorieën bevatten’. En ik ben gevoelig voor trends. Als spirulina of tarwegras helemaal 'in' is, dan geloof ik meteen dat het voor mij ook goed kan zijn. Kortom, mijn aandacht was erg buiten mijzelf gericht en ik at met mijn hoofd, en niet met mijn lijf.

De belangrijkste verandering die ik heb gemaakt, is dat ik naar mijn lichaam ben gaan luisteren. Ik ben mijzelf de volgende vragen gaan stellen, gewoon uit nieuwsgierigheid:

Waarom eet ik eigenlijk? (omdat het half 1 is dus lunchtijd, omdat ik mij niet comfortabel voel en iets niet wil voelen, of omdat ik even niets te doen heb)

Waarom eet ik wat ik eet? (ik heb lange tijd fruit gegeten, 2 stuks per dag, omdat dit gezond zou zijn en ik het idee had dat dit moest. Nu eet ik vrijwel nooit fruit, heel afentoe een stukje appel, omdat ik merk dat ik het te zoet vind en mijn darmen er niet blij van worden)

Hoe voel ik mij nadat ik heb gegeten? (vaak had ik een opgeblazen buik en was ik moe na het eten, of juist heel druk en met veel gedachtes)

Ik ben me bewust geworden dat eten in onze maatschappij niet gaat om het voeden en ondersteunen van je lichaam, maar om heel veel meer: gezelligheid, emoties, erbij willen horen, omdat het normaal is, omdat het feest is en heel simpel, omdat het zo hoort. Er is veel voor mij veranderd doordat ik andere keuzes ben gaan maken. Ik richt mij niet op dieten, op wetenschappelijk onderzoek, op afvallen of aankomen of op een boek, maar ik richt mij op mijn lichaam en mijn eigen wijsheid. Ik weet namelijk zelf heel goed wat goed voor mij is. Het leuke is, jij weet dat ook, alleen is de keuze aan ons om hiernaar te luisteren. 

Ik deel uit ervaring, wat ik zelf leef, en dit is voor mij het belangrijkste. Tevens ben ik in het bezit van een HBO voedingsdeskundige certificaat van het CIVAS.

 

Nieuwtjes

  • 1
  • 2
Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill
Copyright © 2014 Mariette Reineke. All Rights Reserved.
mariettereineke.nl was designed by Wired Connexion.

 

How to get bonus http://f.betroll.co.uk/ Betfair